Kör du elbil i sommar? Här hittar du laddstationerna!

Kör du elbil i sommar? Här hittar du laddstationerna!

0

31.07.22

I takt med att elbilar blir allt vanligare satsar fler och fler på laddstationer. I Sverige finns det en rad olika aktörer som bygger och underhåller laddstationer. Det finns också lokala energibolag som bygger regionala infrastrukturer samt bensinkedjor som bidrar och möjliggör elladdning för fler. I dagsläget finns det därför över 15 000 publika laddstationer i Sverige. För att underlätta din sommar med elbil har vi samlat alla laddstationer med 50–99 kW i centrala Stockholm här.

Det är alltid bra att ta pauser när man är ute och kör på vägarna. Men vissa pauser är mer nödvändiga än andra – inte minst när man kör på el. Många elbilar når imponerande långt på en laddning, men det är oundvikligt att inte behöva ladda någon gång under sin längre resa. Nedan har vi samlat våra bästa tips för dig som kör elbil i sommar.

Det här kan du göra under tiden du laddar din bil!

Att ladda sin elbil tar olika mycket tid beroende på till exempel vilket batteri du har och vilken laddstation du använder. Men hur snabbt det än går, kommer det ta en liten stund. Så vad gör man när man väntar?

Ät en glass!

Det kan bli varmt på sommaren, och om laddstationen står placerad i solen kan man behöva svalka sig lite. Varför inte göra det med en glass? Det är gott samtidigt som det fördriver tid. Sa vi att det är gott?

Ladda batterierna

Ja, alltså inte bara bilens batteri, utan även ditt. Många mataffärer och köpcentrum längs vägarna erbjuder gratis laddning vid besök. Passa på att gå in, ät något gott och ta det lite lugnt en stund.

Stretcha kroppen

Man blir lätt lite stel av att sitta i en bil i några timmar. Fördriv därför tiden när du laddar bilen med att stretcha kroppen! Här hittar du inspiration till stretchövningar.

Tips på appar för dig med elbil

Det har aldrig varit enklare att hitta laddstationer ute på vägarna. Aktörerna är många, och det är inte ovanligt att till exempel mataffärer, köpcenter och hotell erbjuder gratis elbilsladdning vid besök. Spana in våra bästa tips på appar för dig som kör elbil.

ChargeFinder

ChargeFinder är appen som hjälper dig att hitta laddstationer, se priser och tillgänglighet i realtid i hela världen. I appen kan du också se vad som finns att äta och göra i anslutning till laddstationerna. Om du vill ladda gratis under din resa kan du filtrera din sökning så att kartan bara visar de laddstationerna.

Recharge

Om du ska ut i Norden med din elbil är Recharge en måste-app. Recharge erbjuder både laddkarta och ruttplanerare – slå bara in vart du ska åka, så markerar Recharge alla laddstationer som du hittar längs vägen. Kartan visar över 2 500 laddstationer i Sverige, Norge och Finland.

Chargemap

Chargemap är appen som hjälper dig att hitta laddstationer i närheten. Du kan också ställa in din rutt, så markerar Chargemap var det finns laddstationer längs vägen. Om du vill hitta gratis laddstationer hjälper Chargemap dig även med det. Kartan listar över 450 000 laddstationer i hela Europa.

Har du inte en elbil men skulle vilja testa? Här kan du spana in de elbilsmodeller som du enkelt kan abonnera hos oss en månad i taget.

Ska du ut och campa i sommar? Ta hjälp av vår packlista så kan du vara säker på att du får med dig allt du behöver.

Behöver du inspiration till sommarens alla resor och utflykter? Här hittar du våra bästa tips!

Relaterade artiklar

Denna hemsida använder sig av cookies - Genom att acceptera hjälper du oss att anpassa och förbättra vår service.