Ska du campa i sommar? Tänk på det här!

Ska du campa i sommar? Tänk på det här!

0

30.06.22

Intresset för camping har ökat lavinartat de senaste åren, vilket kanske inte är så konstigt. Under pandemin öppnade många upp ögonen för att semestra hemma i Sverige, och för många blev camping det givna valet. Att bara kunna packa bilen och ge sig iväg ger en känsla av frihet som få andra saker gör. Den svenska allemansrätten gör dessutom att man kan sätta upp ett tält mer eller mindre var man vill – och det bidrar såklart till frihetskänslan. Däremot krävs det mer än att bara att köpa ett tält och ge sig av. Det är mycket som kan hända, och det är bra att ge sig ut väl förberedd. Därför har vi tagit fram en packlista med alla de viktigaste sakerna att ha med sig när man ger sig ut på en campingtur.

Packlista för campingturen

Tält

Ett tält är kanske det allra viktigaste när man ska campa. Visst finns det en charm i att sova under stjärnorna, men det kan vara mysigt att kunna stänga lite om sig ­– framför allt om det regnar och blåser. Se bara till att hitta rätt tält och storlek för dig och den eller de du campar med. Om du till exempel har din fyrbenta vän med dig kan det vara en god idé att köpa något större än ett tvåmannatält.

Sovsäck

Trots de varma sommardagarna kan nätterna bli kalla och ruggiga. Investera därför i en bra sovsäck som håller värmen hela natten.

Liggunderlag

Det finns flera ställen och underlag man kan campa och slå upp sitt tält på. För att säkra en god natts sömn kan det dock vara bra att ha med sig ett mjukt liggunderlag.

Stormkök, bränsle och tändstickor/tändstål

Alla måste äta. Därför är det klokt att ha med sig utrustning så att man faktiskt kan laga sin mat. Stormkök med bränsle funkar, men för dig som vill laga över öppen eld funkar tändstickor eller tändstål minst lika bra. Se bara till att göra det under säkra förhållanden och att det inte råder eldförbud.

Mat och dryck

Man behöver såklart inte laga all mat. Det går precis lika bra att ta med färdiga saker att äta, som till exempel mackor, snacks och frystorkad mat. Det håller länge och tar inte upp så stor plats. Glöm heller inte att ta med vatten – det är ett måste på kortare och framför allt längre vandringar. Du kan även nyttja naturens vattenkällor, som fjällvatten, för att minimera packningen. Kom bara ihåg att koka det innan så du undviker risken att bli sjuk.

Vandringsskor

Ett par vandringsskor kan kosta en slant, men kom ihåg att det är en bra investering för dig och dina fötter.

Underställ

När man är ute och campar kan vädret slå om snabbt, så ta med ett underställ som funkar oavsett väderförhållanden. Välj då gärna ett material som håller dig både varm och torr, som till exempel ull.

Plastpåse för skräp

Man ska inte lämna skärp i naturen – så enkelt är det. Ta därför med en påse för skräp som du kan ta med dig hem eller slänga på dedikerade ställen under vandringen.

Varma regn- och outdoorkläder

Sommaren är som bekant kort, och det kan hända att det mesta regnar bort. Därför är det klokt att ta med sig varma kläder samt regnkläder.

Solkräm

Solen kan lysa både med sin närvaro och med sin frånvaro. Eftersom man aldrig riktigt vet är därför solkräm bra att ha med sig så man inte bränner sig.

Myggmedel

Myggor och kliande bett kan förstöra den bästa av upplevelser. Ta därför gärna med myggmedel.

Reseapotek

Med ojämnt underlag och mossbeklädda stenar kan (nästan) vad som helst hända. Ha därför för vana att ha med ett litet reseapotek.

Karta och kompass

Det är många som förlitar sig på mobilen, vilket ofta fungerar bra. Men både teknik och täckning kan strula, så ta gärna med en karta och kompass så att du inte kommer bort.

Powerbank

Man vet aldrig vad som kan hända när man är ute i naturen. Därför kan det vara klokt att ta med en powerbank till din telefon. Då vet du att du alltid har batteri ifall du skulle behöva ringa efter hjälp.

Toapapper

Nöden har ingen lag – inte ens när man campar. Ta därför med toapapper när du är ute och campar. Kom ihåg att inte lämna pappret i naturen, utan ta med det (i en påse) och släng det där du kan.

Ficklampa

Utan gatlyktor och upplysta fönster blir det snabbt mörkt. Ta med en ficklampa så att du kan navigera och se vad du gör.

Denna hemsida använder sig av cookies - Genom att acceptera hjälper du oss att anpassa och förbättra vår service.